1. poludnevni izlet – Ham-Pokojec

Novu pedagošku godinu, 7. rujna 2023.godine, započeli smo s prvim poludnevnim izletom na Ham pokojec kroz suradnju s  MIV-om Varaždin. Izletu je prisustvovalo 28 djece. Nakon dolaska u podnožje krenuli smo od travnatog prijevoja prema planinarskom domu Lujčekova hiža. S obzirom na toplo i suho vrijeme djeca bez problema savladavaju uspon na makadamskom putu, usput ulazeći u šumu i istražujući raslinje i životinje.

Primjećujemo da djeca koja su stariji polaznici poludnevnih izleta kako dijele svoje znanje orijentacije s djecom koja su tek krenuli na izlete. Tako prilikom pronalaska mahovine na drveću objašnjavaju kako mahovina najgušće raste na sjevernoj strani drveća, no da treba gledati više drveća kako bi podaci bili točniji. Upućuju mlađu djecu i na markacije koje ih vode putem i ukazuju na blizinu odmorišta.

Prilikom dolaska do Lujčekove hiže ulazimo u šumu gdje nalazimo čistinu na kojoj djeca uočavaju improvizirano izrađeno sklonište od grana. Djecu to potiče na simboličku igru različitih tema: gusari, lopovi, šumske vile, kao i na samostalnu gradnju skloništa. Kod djece se primjećuje organizirana igra i suradnja u manjim skupinama. Interesi djece granaju se u obliku ideja, dodavanja i zajedničkog prenošenja materijala, aktivno slušanje i dogovaranje pravila. Usklađuju se u aktivnosti građenja skloništa (dogovaraju način gradnje, grupno prenose duže i teže grane koje su im potrebne za konstrukciju) postaju svjesni o potencijalnim opasnostima u okolini i njima samima (opasni predmeti, ponašanja, opasne igre, uče kako baratati oprezno i savjesno).  Djeca u aktivnosti uspoređuju i imenuju količine, dužine i težinu (dugo-duže-najduže, deblje-tanje-jednako, teže-lakše-jednako).

Ovaj izlet omogućio je djeci širok spektar različitih oblika kretnja poput hodanja uzbrdo, nizbrdo, sloboda trčanja, skakanja, pokretnim igrama s pravilima (lovica, skakavci, tri praščića).  Takav način provođenja slobodnog vremena boraveći u prirodi gdje nema potencijalnih opasnosti (promet, neznanci…)  djeca imaju prilike upoznavati svoje tijelo i zadavati si različite izazove koje savladavaju vlastitim tempom kao što imaju i prilike smišljati vlastite igre sa svojim pravilima u suradnji sa većom grupom djece.

Odgojitelj: Kristina Hudoletnjak

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)