Suradnje

Suradnje s javnim institucijama, udrugama i organizacijama

0127

Kako mi to radimo?

Programom želimo ostvarivati prava djece na izvanobiteljski odgoj, organizirano djelovanje na njihov cjeloviti razvoj, omogućiti im istraživanje i aktivno stvaranje znanja, razvoj kreativnosti i specifičnih stvaralačkih i izražajnih potencijala. Polazimo od stvarnih potreba djeteta kao cjelovite osobnosti, od njegovog autentičnog konteksta odrastanja, kulture i tradicije obitelji i cijelog okruženja. Vrtić tako jača roditeljsku djelotvornost pred polazak djeteta u školu kako bi ono dosegnulo razvojni stupanj koji omogućuje primjereno reagiranje na zahtjeve nove sredine.

Suradnje s vanjskim čimbencima

Svake pedagoške godine uključujemo se nacionalni Tjedan zdravlja u vrtiću te provodimo aktivnosti vezane uz zdravu prehranu i zdrave životne navike u svim skupinama.

 

Noć knjige nam je vrlo važna manifestacija jer i sami u vrtiću promičemo čitanje i stvaranje pozitivnih vrijednosti naspram knjige i pisane riječi. Svake godine Dječji vrtić Malo drvo prijavi vlastiti program koji se tada realizira u odgojnim skupinama.

 

Festival znanosti promiče znanstvene principe i znanstveni način razmišljanja. Obzirom da djecu potičemo na promišljanje, postavljanje i provjeravanje različitih hipoteza u Festival znanosti uključujemo se svake godine kroz sudjelovanje u radionicama ili kroz provedbu vlastitih aktivnosti u Vrtiću. Rado se odazivamo i programima u organizaciji Sveučilišta Sjever koji na djeci primjeren način daju informacije o znanstvenim spoznajama i načinu razmišljanja.

 

Redovito posjećujemo Gradsku knjižnica i čitaonicu “Metel Ožegović” Varaždin, Odjel za djecu. Djeca posuđuju različite knjige, sudjelujemo na radionicama i igraonicama u samoj knjižnici. Realizirali smo i dvije likovne izložbe u prostoru knjižnice te se odazivamo likovnim natječajima u njihovoj organizaciji.

 

Sveučilište u Zagrebu nepresušan je izvor novih spoznaja putem školovanja zaposlenika, stručnih seminara i znanstvenih skupova. Suradnja se realizira i putem stručne prakse studenata.

 

Sa Gradskom tržnicom Varaždin surađujemo ponajprije zbog organizacije ljetovanja djeca u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu. Uključujemo se i u obilježavanje Dana jeseni na Varaždinskom placu izradom plakata, a i često šećemo samom tržnicom tijekom svakodnevnih šetnji gradom.

 

Društvo ” Naša djeca” Varaždin organizira raznovrsne radionice povodom Dječjeg tjedna u prvom punom tjednu u listopadu kao i posjete Svetog Nikole povodom dana Grada u prosincu. Sudjelujemo i na likovnim natječajima koje organizira DND.

 

Za vrijeme trajanja Kliker festivala organiziramo posjete na plesne predstave i radionice, a isto tako odgojitelji se uključuju, u svrhu stručnog usavršavanja, u seminare i radionice povezane sa pokretom i plesom. Članovi smo i Kliker kluba.

 

Policijska uprava varaždinska kao i JVP Varaždin svake godine povodom obilježavanja svoga Dana pripremaju raznovrsne sadržaje, posjete i razgled opreme. Osim navedenog često organiziraju i prigodne radionice na temu sigurnosti u prometu ili obrane od požara te se djeca sa njima susreću u samom vrtiću kao i izvan njega. Isto tako odazivamo se likovnim natječajima koje organiziraju Hrvatska vatrogasna zajednica.

 

Gradski muzej Varaždin nudi posjete djece stalnim i novim postavama u svojim objektima, kao i sudjelovanje na muzejskim radionicama. Osim toga, neiscrpan su izvor novih spoznaja i informacija o našem Gradu, povijesti i svijetu prirode.

 

Hrvatsko planinarsko društvo MIV Varaždin suradnik je sa kojim vrtić organizira boravak djece u prirodi. Djeca od navršene 4 godine mogu postati članovi kao i njihovi roditelji, bake i djedovi. Osim vrtićkih izleta tijekom tjedna Društvo nudi puno izleta za obitelji koji se realiziraju vikendima. Dv Malo drvo član je ogranka za djecu pod nazivom Čevo.

 

Uključujemo se u hvalevrijednu kampanju sadnje stabala u organizaciji udruge Zasadi stablo, ne budi panj! Svaka generacija predškolaca zasadi svoje stablo na dogovorenoj lokaciji o kojem zajedno brinemo i gledamo njegov rast i razvoj.

 

GDCK Varaždin ostvaruje suradnju sa vrtićima putem edukacija i posjeta. Sudjelujemo u projektu Sigurnije škole i vrtići te smo realizirajući prigodne aktivnosti sa djecom svih skupina osvojili ploču “Naš vrtić je siguran” drugu godinu za redom.

 

HNK Varaždin je mjesto kojeg rado posjećujemo kako bismo gledali različite predstave i nastupe te od malih nogu stvarali naviku posjeta kazalištu i usvojili pravila ponašanja i razumijevanja pogledanog.

 

Udruga Pčelarstvo On Line provodi projekt humanog zbrinjavanja pčela nepoznatih vlasnika te promovira važnost očuvanja okoliša i staništa pčela. Djeca uz edukativne sadržaje sudjeluju i u likovnim radionicama oslikavanja košnica za pčele te i sami postaju zaštitnici tih vrijednih kukaca.

 

Novine Varaždinske vijesti objavljuju crteže i izjave djece na zanimljive teme ili događaje te popraćuju uspjehe i postignuća koja su zanimljiva i široj javnosti.

 

*Stručni suradnici vrtića su pedagog, dipl.med.sestra i logoped.

 

ZAHVALNICE:

 

Study4Career

Gradska knjižnica”Metel Ožegović”